Povestea ceasului

Ceasurile SKELETON – greu de citit, dar spectaculoase

Simplu spus, ceasurile Skeleton sunt ceasurile cu mecanismul la vedere (în poza de mai sus avem modelul Vacheron Contantin TRADITIONNELLE OPENWORKED), iar istoria nu ne spune mare lucru despre această tehnică decorativă.

Există o poveste conform căreia un ceasornicar francez (André-Charles Caron), a decis, pe la 1760, să le arate tuturor ce se află într-un ceas de buzunar, să vadă toată lumea cum funcţionează, cum se mişcă rotiţele în interior.

Tradiţia ar fi fost continuată şi de fiul său, dramaturgul Pierre Beaumarchais (Bărbierul din Sevilla, Nunta lui Figaro), iar în 2015 mai toate companiile producătoare de ceasuri de lux au diverse colecţii Skeleton. Tehnica a fost mult îmbunătăţită de-a lungul anilor – au apărut gravurile pe piesele interne ale ceasului şi decoraţiunile engine-turned – astfel încât şi preţurile acestor modele sunt considerabil mai mari.

Pentru pasionaţi, am pus mai jos un clip de prezentare al unui ceas Skeleton de la Blancpain – modelul SQUELETTE 8 JOURS (38mm în diametru, 9mm grosime, curea de 20mm grosime).

La modelele cu cadran mat, piesele din interior nu arată atât de bine, nu ar avea de ce, aşa că parte din valoarea unui astfel de ceas stă şi în decorarea fiecărei piese în parte, de la diverse metale preţioase adăugate în compoziţie, până la diamante şi gravuri.

Există şi ceasuri Skeleton accesibile, totuşi, nu atât de complexe precum cele de mai sus şi nu cu atât ştaif în marcă, dar (aproape) la fel de frumoase.

Mai jos e un model de la Stuhrling, pe care l-am comandat şi eu de pe Lionheart – 42mm în diametru, 14mm grosime şi braţară metalică de 22mm lăţime. Preţul este de 720 de lei.

Stuhrling Original 747M.01 Automatic

Despre autor

Alexandru Negrea

În mod normal fac marketing în social media, dar îmi plac foarte mult ceasurile de mână şi citesc tot ce prind despre istoria ceasurilor, aşa că am decis să scriu despre ele pe acest blog. Vă mulţumesc anticipat pentru orice comentariu şi/sau sugestie. Modalităţi de contact găsiţi aici.

2 comentarii