Povestea ceasului

Breguet, compania care a produs primul ceas de mână (probabil)

Poveşti sunt multe, iar ceasul de mână nu a fost patentat niciodată, pentru că a purta un ceas la mână este considerată o acţiune mult prea comună pentru a fi patentată.

Cu toate astea, dacă exludem povestea conform căreia Regina Elizabeth I a Angliei a primit cadou un ceas de braţ în 1571 (poveste menţionată prin mai toate articolele pe tema asta), Breguet ar fi prima companie care a produs oficial un ceas de mână de damă – în 1810 – care a fost oferit surorii lui Napoleon Bonaparte, Caroline, Queen of Naples.

O colecţie cu numele reginei e produsă şi în prezent de Breguet, anumite caracteristici fiind încă păstrate şi azi.

Compania Breguet a fost fondată în 1775 de Abraham-Louis Breguet, în Franţa, iar în prezent face parte din Grupul Swatch, ceasurile Breguet fiind produse acum în Vallée de Joux, Elveţia.

Abraham-Louis Breguet este şi inventatorul tourbillonului, o componentă a mecanismului dintr-un ceas mecanic sau automatic care anulează efectul gravitaţiei asupra ceasului atunci când acesta stă o perioadă mai lungă într-o poziţie fixă. Invenţia sa este folosită şi astăzi în diverse forme, în primul rând pentru funcţia sa, dar şi ca element de design.

În poza de mai jos avem EL PRIMERO: TOURBILLON, un ceas produs de Zenith, cadran de 44mm şi tourbillion la vedere:

zenith turbillion

Primul ceas cu tourbillion a fost un ceas mobil (carriage clock, un ceas pătrat cu mâner destinat călătoriilor), inventat tot de Abraham-Louis Breguet pentru Napoleon Bonaparte.

fotografia de sus este preluată de pe Shutterstock

Despre autor

Alexandru Negrea

În mod normal fac marketing în social media, dar îmi plac foarte mult ceasurile de mână şi citesc tot ce prind despre istoria ceasurilor, aşa că am decis să scriu despre ele pe acest blog. Vă mulţumesc anticipat pentru orice comentariu şi/sau sugestie. Modalităţi de contact găsiţi aici.