Povestea ceasului

Gallet, cel mai vechi producător de ceasuri

Aşa cum probabil vă aşteptaţi, Gallet îşi are originile în Elveţia anilor 1400, fiind recunoscută drept cea mai veche companie producătoare de ceasuri din lume

Numele îi vine de la fondatorul ei, ceasornicarul Humbertus Gallet, iar numele oficial – Gallet & Company – a fost înregistrat în 1826, de către unul dintre predecesorii acestuia. În prezent compania Gallet e mai degrabă o asociaţie a unor producători independenţi de ceasuri elveţiene, care şi-au dorit să ducă mai departe tradiţia şi să producă ceasuri in-house, de la 0.

Mutarea companiei din Geneva, unde a început toată povestea, în La Chaux-de-Fonds, imediat după înregistrarea oficială a numelui (1826), a transformat o mică fabrică de familie într-un distribuitor de ceasuri pentru toată Europa, în scurt timp devenind cel mai mare producător de ceasuri din Elveţia şi toate astea ducând şi la deschiderea primei case de producţie Gallet în SUA, în 1864.

Primul ceas chronograph rezistent la apă

Gallet Clamshell este recunoscută ca prima linie de ceasuri chronograph cu carcasă subacvatică din lume, a fost lansată în 1936 şi a fost folosită de piloţii şi ofiţerii de zbor din armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bineînţeles, încă de pe planşa de proiectare, modelele Clamshell au fost gândite pentru uz militar.

Gallet_multichron_waterproof_clamshell
foto via Wikipedia

Predecesorul generaţiei Clamshel – Gallet Flying Officer Chronograph – este şi el subacvatic, dar este şi primul ceas din lume cu cadran rotativ, o inovaţie la vremea respectivă, care îi ajuta pe piloţi să calculeze mai uşor ora în funcţie de poziţia geografică.

Mulţi dintre producătorii actuali de ceasuri folosesc astfel de cadrane rotative în colecţiile mai puţin elegante de ceasuri de mână, deşi funcţionalitatea respectivă nu mai e atât de apreciată.

Trei ani mai târziu, în 1939, Gallet lansează şi prima colecţie de ceasuri chronograph destinate femeilor – Gallet MultiChron Petite – cu un diamentru al cadranului de 26-28mm. În 2014 aceste modele sunt extrem de rare, preţul lor, în funcţie de vechime şi gradul de uzură, fiind de 2500$ până la 15000$.

Gallet MultiChron Petite
foto via GalletWorld

Mai multe detalii despre ceasurile Gallet puteţi citi pe site-ul oficial, sau dacă vă doriţi foarte tare un astfel de ceas vă puteţi înscrie, contra cost, în The National Association of Watch and Clock Collectors, pentru a cumpăra apoi modelul în ediţie limitată Gallet Flight Officer Chronograph.

Despre autor

Alexandru Negrea

În mod normal fac marketing în social media, dar îmi plac foarte mult ceasurile de mână şi citesc tot ce prind despre istoria ceasurilor, aşa că am decis să scriu despre ele pe acest blog. Vă mulţumesc anticipat pentru orice comentariu şi/sau sugestie. Modalităţi de contact găsiţi aici.

2 comentarii