Povestea ceasului

Vacheron Constantin, cea mai longevivă marcă de ceasuri

Spre deosebire de Gallet, companie de ceasuri care a avut mai multe pauze de producţie de-a lungul anilor, Vacheron Constantin e recunoscută drept cea mai longevivă companie de ceasuri din lume.

Istoria Vacheron Constantin începe în 1755, în Elveţia, numele provenindu-i de la fondatorul său, Jean-Marc Vacheron (căruia i s-a alăturat şi François Constantin, în 1819). 15 ani mai târziu, în 1970, Vacheron lansează primele ceasuri care afişează, pe lângă oră şi minut, diverse alte funcţionalităţi (zi, dată, alarmă, chronograph) – cum e şi modelul din poza de mai sus (modelul PATRIMONY).

În orologerie, o astfel de funcţionalitate poartă denumirea de complication, cel mai complicat ceas mecanic în acest context, conform producătorului său, fiind modelul Patek Philippe Calibre 89, un ceas de buzunar construit pentru a celebra 150 de ani de existenţă ai companiei Patek Philippe în 1989 (are un total de 1728 de piese şi 33 de funcţionalităţi).

În 1979 apare şi primul model de ceas Vacheron Constantin cu cadran obţinut prin tehnica engine-turned – acele pattern-uri decorative întâlnite şi azi pe o mulţime de modele de ceasuri de lux, care pot transforma un ceas de linie într-o piesă unică. Este numită şi tehnica Guilloché.

În exemplul de mai jos avem modelul MÉTIERS D’ART LES UNIVERS INFINIS – ANGEL (doar 20 de bucăţi produse), care vine şi cu o lupă în cutie, pentru a studia decoraţiunea în detaliu.

vacheron constantin MÉTIERS D'ART LES UNIVERS INFINIS - ANGEL

Primul magazin de ceasuri Vacheron Constantin din Geneva a fost deschis în 1906, acesta existând şi astăzi, pe strada Quai de l’Ile.

În 2014, ceasurile Vacheron Constantin sunt printre cele mai scumpe din lume, asta însemnând şi că pe piaţă există foarte multe falsuri. În România am găsit câteva site-uri unde diverse modele Vacheron Constantin sunt comercializate la preţuri de câteva sute de lei, deci aveţi grijă la elementele de autenticitate.

Despre autor

Alexandru Negrea

În mod normal fac marketing în social media, dar îmi plac foarte mult ceasurile de mână şi citesc tot ce prind despre istoria ceasurilor, aşa că am decis să scriu despre ele pe acest blog. Vă mulţumesc anticipat pentru orice comentariu şi/sau sugestie. Modalităţi de contact găsiţi aici.